Obrazy z przyprawami, zawieszone w naszym wnętrzu, podziałają dokładnie tak samo, jak sól i pieprz dodane do potrawy. Nadadzą one aranżacji charakteru, a także spowodują, że niewyróżniająca się przestrzeń nabierze smaku. Kiedyś korzystaliśmy tylko z tych dodatków, które były typowe dla naszego regionu. Dzisiaj znajdziemy w sklepach najbardziej egzotyczne i niespotykane aromaty oraz zioła, dzięki czemu możemy eksperymentować. Zebrane przez nas propozycje to nie tylko obrazy do kuchni. Przyprawy mogą się także pojawić w wystroju jadalni, a także w restauracji lub pizzerii, ponieważ to właśnie dodatki sprawiają, że włoskie dania są tak apetyczne.
Niektórzy gustują w słodkich daniach, inni lubią pikantne smaki, a pozostali sięgają raczej po łagodne potrawy. Niezależnie od tego, jakie są nasze gusta, trudno sobie wyobrazić jedzenie bez soli, pieprzu czy ziół. To właśnie szczypta aromatycznego dodatku sprawia, że zwykła rzecz nabiera smaku. Jeśli chcemy, by i nasze wnętrze nabrało wyrazu, sięgnijmy po efektowne obrazy do kuchni. Przyprawy nie tylko ożywią wystrój, ale będą także doskonale dobraną pod kątem tematycznym ozdobą. Inspiracji wcale nie musimy szukać w egzotycznych krajach. Wybierzmy te dodatki, które dobrze znamy i z których korzystamy codziennie. Błyszczące grudki soli wysypujące się ze srebrnej łyżeczki, ziarna kolorowego pieprzu rozsypane na drewnianym blacie, mieszkanka papryczek w słoiczkach, a może goździki, anyż i cynamon, które sprawdzają się w zimowej diecie? Wybierając konkretne wzory, zwróćmy uwagę nie tylko na to, co znajdzie się na płótnie, ale również na sposób ujęcia tematu. Jeśli dysponujemy bowiem wnętrzem, utrzymanym w tradycyjnym stylu lub w estetyce retro, powinniśmy sięgnąć po korespondujące obrazy. Przyprawy mogą tworzyć na przykład kompozycję przywodząca na myśl martwą naturę. Jeśli jednak jesteśmy miłośnikami nowoczesnych aranżacji, wówczas zdecydujmy się na oszczędne w wyrazie przedstawienie.
Skoro w kuchni zdecydowaliśmy się na powszechnie znane i stosowane przyprawy, do jadalni wybierzmy te kolorowe, aromatyczne i egzotyczne. Prawdziwą feerię barw i smakowych doznań zagwarantują nam z pewnością indyjskie oraz chińskie kulinaria. Jeśli chcemy w pełni oddać różnorodność tych potraw, zdecydujmy się na stworzenie efektownego tryptyku. Wybierzmy trzy zupełnie różne przedstawienia w trzech odmiennych kolorystykach, dzięki czemu nasza aranżacja nabierze rumieńców. Co więc mogą ukazywać takie obrazy? Przyprawy, o których z pewnością słyszeliśmy, ale niekoniecznie je znamy. Znakomitym przykładem jest żółte curry i kurkuma, czerwone chili, które sprawia, że łagodne danie zmienia się o 180 stopni, garam masala w ciepłym, brązowym kolorze czy szafran – najdroższa przyprawa świata. Z fioletowych kwiatów zbiera się tylko pręciki, które po ususzeniu nabierają intensywnie pomarańczowego odcienia. Do uzyskania zaledwie jednego kilograma, potrzeba ponad 150 tysięcy kwiatów, co tłumaczy zawrotnie wysokie ceny tego dodatku. Jeśli zawiesimy w naszej jadalni przedstawienie tej rośliny, nadamy aranżacji wysmakowanego charakteru.
Gdy idziemy do restauracji, chcemy nie tylko zjeść pyszną potrawę i się zrelaksować, ale także poczuć klimat miejsca czy regionu, skąd pochodzi dana kuchnia i zapomnieć o wszystkim innym. Właśnie dlatego w wielu lokalach gastronomicznych znajdziemy przedstawienia malowniczych pejzaży lub wizerunki słynnych metropolii, które pochodzą z danego państwa. Jednak specyfikę wybranej przez nas kuchni lepiej niż miejsca odzwierciedlają składniki i aromatyczne dodatki. Z tego względu naszą propozycją są apetyczne obrazy – przyprawy, których używa się we Włoszech staną się punktem wyjścia do stworzenia efektownej aranżacji. Restaurację lub pizzerię ozdobią więc wizerunki charakterystycznych gałązek rozmarynu o intensywnym, ziołowym smaku, świeże listki bazylii i oregano, buteleczki oliwy oraz główki czosnku. Ciekawą propozycją są także przemyślane kompozycje, na których składniki dobrane są tak, by układały się we wzór włoskiej flagi. Świetnie ilustrują to wspomniane listki bazylii, ugotowany, pszenny makaron i soczyste pomidory.