Przygotowane przez nas fototapety z pieczywem, sprawiają, że aż cieknie ślinka, gdy się na nie patrzy. Wypieczona, chrupiąca skórka domowego chleba, maślany rogalik z wyśmienitym nadzieniem czy francuska bagietka idealna na lunch – to propozycje, które pomogą nam ozdobić nie tylko wystrój piekarni czy restauracji, ale także naszego domowego wnętrza. Takie przedstawienia doskonale ożywią przytulną jadalnię lub kuchnię, której brakuje efektownego akcentu. W jaki sposób powinna być przyklejona taka fototapeta? Pieczywo może udekorować całą powierzchnię ściany, ale możemy także wybrać niewielką kompozycję, którą umieścimy w prześwicie między blatem a kuchennymi szafkami.
Każdy prawdziwy smakosz wie, że jemy także oczami. Wchodząc do sklepu spożywczego, pochłaniamy wzorkiem półki i chłodnicze lady, a w restauracji z przyjemnością zerkamy na stoły innych gości, na których pojawiły się już zamówione potrawy. Właśnie dlatego urządzając jadalnię, warto postawić na aranżację, rozbudzającą nasze kubki smakowe. Nasza propozycja będzie tradycyjna, ale bardzo efektowna. Jest to zdjęcie, ukazujące kosze pełne rumianych bułek, w postaci wielkoformatowej ozdoby, czyli fototapety. Pieczywo jest podstawowym składnikiem naszych śniadań, lunchy, a także kolacji. W zależności od tego, jaką dietę stosujemy, możemy wybrać pasującą do naszego tryby odżywiania dekorację. Ciemny, razowy chleb pokrojony na drewnianej desce, słodki croissant, który daje nam zastrzyk energii, gdy jesteśmy w pracy lub kompozycja prezentująca cały wachlarz wypieków, przystrojonych złotymi kłosami zboża - musimy przyznać, że na samą myśl o takich fotografiach, zrobiliśmy się głodni! Zaletą, jaką odznaczają się takie wzory, jest to, że będą pasować praktycznie do każdej aranżacji - zarówno tradycyjnej, jak i nowoczesnej.
Czego nie może zabraknąć w kuchni? Oczywiście jedzenia, ale my dodalibyśmy także wzmiankę o efektownej dekoracji przestrzeni. Istnieje teoria, który mówi, że na jakość potraw, jakie przyrządzamy, wpływa nastrój, który nam towarzyszy podczas przygotowywania. W pełni zdajemy sobie sprawę, że poranki bywają trudne, po pracy nie zawsze mamy siły na wykwintny obiad, a kolacja to niejednokrotnie pospiesznie wykonane kanapki. Jeśli jednak zadbamy o to, by wnętrze wprawiło w nas w dobre samopoczucie, oczywiście dzięki efektownej prezencji, możemy być pewni, że i jedzenie przygotujemy z większą werwą. Fototapety z pieczywem będą znakomitym rozwiązaniem nawet w niewielkim pomieszczeniu, w którym nie mamy możliwości, by ozdobić całej ściany. Jeśli nasza kuchnia jest pokryta płytkami lub ściany zasłonięte są szafkami, wystarczy, że dysponujemy niewielkim prześwitem między blatem a wiszącymi półkami. W takiej przestrzeni doskonale będzie się prezentować kilka słodkich bułeczek w miseczce, rogalik z dżemem w eleganckim słoiku lub dobrze wypieczona bagietka położona na drewnianej ladzie.
Gdzie jeszcze mogą się pojawić takie fototapety? Pieczywo to nieodłączny element każdej piekarni i będzie się znakomicie prezentować nie tylko w wiklinowych koszach czy na półkach, ale także w postaci wielkoformatowej fotografii na ścianie. Szukając najlepszego wzoru, warto sięgnąć po takie przedstawienia, które podkreślą tradycyjny sposób produkcji, gdzie ciasto ugniatane jest ręcznie, a każdy chleb, bułka czy rogalik powstaje z naturalnych składników. Co więc może się znaleźć na takich fototapetach? Rumiany bochenek trzymany w rękach przez piekarza, cały wachlarz różnych wypieków zaprezentowanych na tle kłosów pszenicy lub świeżo ukrojona pajda chleba z napisem „gluten free”, jeśli tylko oferujemy takie produkty w naszej piekarni.
W dzisiejszych czasach dużą popularnością cieszą się klimatyczne bistra, utrzymane w nowoczesnym, nieco awangardowym stylu, które pozwalają nam zjeść ładnie, smacznie i szybko. Nie zawsze mamy bowiem czas, by poświęcić całą godzinę na posiłek, gdy w ciągu dnia czeka na nas cała masa obowiązków. Bistra oferują natomiast śniadania, lunche i sycące posiłki, które gotowe są w mgnieniu oka. Właśnie w takich lokalach sprawdzi się nasza fototapeta. Pieczywo jest częstym dodatkiem do serwowanych tutaj dań, ale ważne, by było ekologiczne, bogate w zboża i robione na zakwasie. W industrialnej lub minimalistycznej aranżacji znakomicie będzie się prezentował okrągły bochenek na osypanej mąką stolnicy lub zapakowane w szary papier podłużne chleby, przewiązane konopnym sznurkiem.