Trudno przecenić rolę zapachów w naszym życiu. Dzięki nim poznajemy otaczającą nas rzeczywistość. Aromaterapia zajmuje się wpływem zapachów na ludzki nastrój, emocje oraz zdrowie. Choć takie zabiegi praktykowano już od tysiącleci, to dopiero francuski chemik Rene-Maurice Gatefosse podjął próbę zdefiniowania owego zjawiska. Eksperymentując z kompozycjami olejków Gatefosse sprawdzał (a po nim inni aromaterapeuci), w jaki sposób poszczególne wonie oddziałują na organizm i samopoczucie każdego z nas. Poza typowymi właściwościami, zapachy są niejako nośnikiem wspomnień – na przykład perfumy, których używały nasze mamy, już zawsze będzie kojarzyć się z ciepłem domu rodzinnego. A jak jest z innymi zapachami? Badania dowodzą, że woń wanilii podnosi atrakcyjność, w szczególny sposób wpływa na zmysły, a także pomaga w odchudzaniu, ograniczając apetyt. W podobny sposób działa piżmo. Czekolada ułatwia naukę – nie tylko jej jedzenie, ale również wąchanie! Ponadto pobudza sprawność, zwiększa szybkość kojarzenia i powoduje, że czujemy się bardziej zrelaksowani i radośni. Mamy więcej energii! Z kolei olejki pozyskiwane z roślin – lawenda, mięta pieprzowa, cytryna, olejek sosnowy – zwykle znacznie obniżają poziom hormonu stresu, pomagają się wyciszyć, bądź skoncentrować na wykonywaniu danej czynności. Zapach pomarańczy dodaje energii, ale jednocześnie wycisza – dowiodły tego badania przeprowadzone… w więzieniu. Osadzeni poddani działaniom woni kwiatów pomarańczy odznaczali się mniejszą agresją, niż dotychczas. Chyba każdy z nas kojarzy zapach kawy – bezwzględnie jest to jeden z tych, które łatwo zapamiętać. Intensywny, pobudzający, ciepły. Aromat świeżo zaparzonych ziaren często przywołuje na myśl dom rodzinny, w którym każdego ranka rodzice wypijali filiżankę espresso. Kawa to nie tylko wrażenia smakowe, ale też zapachowe i wizualne. Brązowe, palone ziarenka, wspaniale prezentują się w stylizacjach mieszkań. Projektanci często wykorzystują motyw kawy w pracach aranżacyjnych w kuchni i jadalni. Może i Wy spróbujecie tego trendu?